Home Onze oplossingen Koeling

Koeling

De huidige isolatienormen en de moderne architectuur (grote ramen, zongerichte oriëntatie, …) zijn vaak oorzaak van oververhitting in recente gebouwen. Oververhitting leidt tot een te warm binnenklimaat en dit van zodra de zon de woning kan toetreden. Belangrijk is te begrijpen dat oververhitting niet enkel een issue is bij hoge buitentemperaturen, maar zich ook manifesteert in de tussenseizoenen.

De eerste stap in het voorkomen van oververhitting ligt bij de architectuur: de oriëntatie van ramen, het toepassen van overkappingen, het plaatsen van screens of rolluiken, … Al de opgesomde mogelijkheden leiden tot een veel lagere oververhittingsfactor (zie ook EPB-verslaggeving!) en een beter binnenklimaat.

Een tweede stap tegen oververhitting is het toepassen van koeling. Koelen kunnen we via elk type warmtepomp. Om dit goed te kunnen duiden maken we onderscheid tussen actief of passief koelen enerzijds en anderzijds koeling via lucht of koeling via vloer en plafond.

Actief koelen

Bij actief koelen hebben we het koeltechnisch circuit van de warmtepomp nodig en is er elektrisch verbruik door de compressor. Actief koelen doen we met een lucht/lucht warmtepomp (de welbekende airco) of bij een lucht/water warmtepomp. Beide warmtepompen wenden de buitenlucht aan om energie uit op te nemen (verwarmen) of aan af te geven (koelen). Bij koeling door een lucht/lucht of lucht/water warmtepomp zal de buitenlucht steeds warmer zijn dan het gewenste binnenklimaat, het koeltechnisch circuit van de warmtepomp zal dus steeds in werking zijn. De hoeveelheid elektrische energie die bij actieve koeling nodig zou zijn is sterk afhankelijk van de oververhittingsfactor en het gewenste comfort. Doorgaans ligt dit elektrisch verbruik tussen 1000 à 4000kWh.

lees meer over onze lucht-water warmtepompen

Passief koelen

Over passieve koeling kunnen we enkel spreken bij een bodem-water warmtepomp of geothermische warmtepomp. De temperatuur van de ondergrond is constant en ligt rond de 10 à 12°C. Deze temperatuur kunnen we rechtstreeks aanwenden om via vloer, plafond of lucht binnenin de woning af te geven. Bij deze toepassing hebben we het koeltechnisch circuit niet nodig en staat er geen elektrisch verbruik tegenover.

lees meer over onze geothermische warmtepompen
Vloer- plafond- wandverwarming

Afgiftesysteem

De bekomen koeling kan op verschillende manieren aan de woning worden afgegeven. De lucht-lucht warmtepomp (de airco) zal zijn koeling via de binnenunit in de woning blazen, via de lucht m.a.w. . De lucht-water en de bodem-water warmtepomp hebben een water gedragen afgiftesysteem nodig. Dit kunnen vloerverwarming (koeling), plafondverwarming(koeling), ventiloconvectoren of een combinatie van de drie zijn.

Opmerkingen, vragen, suggesties?

Aarzel niet om contact op te nemen!

Contacteer ons