Home Onze oplossingen Koeling

Koeling

Je huis koelen met een warmtepomp

Er zijn verschillende manieren om je huis te koelen met behulp van een warmtepomp. Je kan hiervoor zowel een lucht-lucht- en lucht-water- als een bodem-water of geothermische warmtepomp gebruiken. We maken hierbij bovendien onderscheid tussen actieve en passieve koeling.

Waarom koeling in veel woningen nodig is

De huidige isolatienormen en de moderne architectuur (grote ramen, zongerichte oriëntatie …) veroorzaken vaak oververhitting in gebouwen, met een een te warm binnenklimaat als gevolg. Deze oververhitting is niet enkel een probleem bij hoge zomerse buitentemperaturen, maar ook tijdens andere seizoenen.

De eerste stap in het voorkomen van oververhitting ligt bij de architectuur: de oriëntatie van ramen, het toepassen van overkappingen, het plaatsen van screens of rolluiken … Dit zijn allemaal oplossingen die bijdragen aan een lagere oververhittingsfactor en een beter binnenklimaat.

Een tweede stap die je kan zetten om oververhitting tegen te gaan, is koelen met een warmtepomp. Daar vertellen we je hieronder meer over.

Passief koelen met een warmtepomp

We spreken over passieve koeling bij een bodem-water- of geothermische warmtepomp.

De temperatuur van de ondergrond is constant en ligt rond de 10 à 12°C. Deze temperatuur kunnen we rechtstreeks aanwenden om de woning te koelen. Hiervoor heb je het koeltechnisch circuit niet nodig, er is dus geen elektrisch verbruik.

lees meer over onze geothermische warmtepompen

Actief koelen met een lucht-water warmtepomp

Om actief te koelen heb je het koeltechnisch circuit van de warmtepomp nodig en is er elektrisch verbruik door de compressor.

De lucht-water warmtepomp wendt de buitenlucht aan, waar ze vervolgens energie uit opneemt (verwarmt) of energie aan afgeeft (koelt).

Bij koeling door een lucht-water-warmtepomp zal de buitenlucht warmer zijn dan het gewenste binnenklimaat, het koeltechnisch circuit van de warmtepomp zal dus steeds in werking zijn.

De hoeveelheid elektrische energie die bij actieve koeling nodig is varieert tussen 1000 à 4000 kWh en is sterk afhankelijk van de oververhittingsfactor en het gewenste comfort.

lees meer over onze lucht-water warmtepompen
Vloer- plafond- wandverwarming

De koeling afgeven

De bekomen koeling kan op verschillende manieren aan de woning worden afgegeven:

  • De lucht-lucht-warmtepomp (de airco) blaast de koeling via de lucht de woning in.
  • De lucht-water- en de bodem-water-warmtepomp hebben een watergedragen afgiftesysteem nodig. Denk aan vloerverwarming (koeling), plafondverwarming (koeling), ventiloconvectoren of een combinatie van de drie.

Zelf een warmtepomp installeren

Wil je zelf een warmtepomp installeren? Dat kan heel eenvoudig dankzij onze zelfbouwoplossingen. Vraag vrijblijvend een offerte aan voor een geothermische of lucht-water warmtepomp.

Opmerkingen, vragen, suggesties?

Aarzel niet om contact op te nemen!

Contacteer ons